Medewerkers aan het woord:
William Nagel

 

 

Medewerkers aan het woord

William Nagel: een leven vol techniek

Twee jaar geleden kwam rastechneut William Nagel ‘via via’ bij Duurzaam Opgewekt terecht. “Ik werk al sinds 1992 in de techniek. Eerst als elektricien windmolens en later zat ik in het gas. Op een verjaardag sprak ik iemand van Duurzaam Opgewekt. Duurzame energie sprak me erg aan en ik wist dat gas ook niet de toekomst heeft. ‘Kan ik niet bij jullie aan de slag?’, vroeg ik hem. Binnen een week zat ik bij Duurzaam Opgewekt aan tafel.”


William solliciteerde eerst op een andere functie dan hij nu heeft: technisch beheerder. Hoe dat precies is gegaan? William lacht: “Ik solliciteerde op de functie van onderhoudsmanager. Het ‘managen’ zat er wel in en ik had genoeg ervaring vanuit mijn vorige functies. Maar uiteindelijk was ik bezig met plannen, cijfers en aansturen en niet meer met de techniek. Ik miste de binding met mijn functie. Mijn leidinggevenden zagen dat ook. Ik paste wel binnen het team, maar niet in de functie. Ik kon kiezen: een andere rol binnen het bedrijf of ergens anders heen. Die keuze had ik snel gemaakt! Sinds een paar maanden ben ik nu technisch beheerder bij Duurzaam Opgewekt, het is de perfecte functie die alles heeft.” Een verrassende wending dus, die William zelf ook niet had verwacht toen hij ging solliciteren!

Pompenfluisteraar
Volgens William vliegen zijn werkdagen voorbij. Hoe ziet de dag van een technisch beheerder eruit? “Ik beheer de installaties van onze klanten. ’s Ochtends kijk in mijn mailbox wat voor storingen er zijn binnengekomen. De GBS-storingen houd ik in de peiling en kijk of ik er iemand naartoe moet sturen. Soms overleg ik met mijn collega wat er nodig is. Ik stuur derden aan voor bijvoorbeeld onderhoud en storingen aan de installaties. Ook ga ik een keer per maand naar het Paleiskwartier in Den Bosch om alle meters op te nemen. Heerlijk om door de wijk te lopen, een praatje te maken met de VvE en actief te zoeken naar zaken die er beter kunnen.”

William vertelt enthousiast verder: “Ik noem mezelf ook wel de ‘pompenfluisteraar’. Ik bezoek regelmatig technische ruimtes van onze projecten en kijk én luister hoe alles draait. Simpel voorbeeld: een tijd terug ging ik bij een technische ruimte kijken in de buurt en zag bij toeval een plas water staan. Wat bleek, de afvoer was nèt niet goed aangesloten. Die kleine dingen kan ik zelf oplossen en het voorkomt storingen.”

Lezen, schrijven en ‘ouwehoeren’
Dat William veel plezier heeft in zijn werk steekt hij niet onder stoelen of banken. Wat maakt het werken bij Duurzaam Opgewekt voor hem zo leuk? “Duurzame energie past me heel erg goed. Zoals gezegd, ik begon ooit als elektricien windmolens. We werken echt met een mooie groep mensen en kunnen met elkaar lezen & schrijven. Af en toe ouwehoeren hoort er ook gewoon bij, dat kom ik maar weinig tegen. Je bent absoluut geen nummer en dat zie je bij de grote bedrijven wel vaak gebeuren. Ik heb het hier echt naar mijn zin.”

Ook de afwisseling in het werk maakt het leuk voor William. “Ik ga bij brononderhoud met de servicemonteur mee, hartstikke leuk zo’n dag. Nu ben ik bezig met een onderhoudsplanning van een grote woonwijk. En dan ben ik samen met mijn collega aan het kijken wat we kunnen verbeteren in een project, zodat we nóg meer energie kunnen besparen.”

Nieuwe technieken geeft energie
Als je vraagt wat William zo trekt aan de branche, geeft hij snel en resoluut antwoord. “Nieuwe technieken! Techniek blijft altijd veranderen en duurzame energie heeft de toekomst. Het is fantastisch om mensen warmte te leveren op een schone basis.”

Techniek loopt als een rode draad door Williams leven, want ook in zijn vrije tijd is hij er áltijd mee bezig. Vanaf zijn 12e wordt William gegrepen door radiografische technieken. “Het begon met vliegtuigen, autootjes, boten en helikopters. En toen kwamen de drones, wat destijds redelijk nieuw was. Ja, nieuwe techniek triggert,” lacht William. Maar daar blijft het niet bij. “Naast het bouwen van FPV racedrones heb ik een boot waar ik alles zelf aan doe. Van houtbewerking tot de elektronica. En ik heb een 3D-printer gebouwd. Klinkt het veel? Het is voor mij echt ontspanning, zelfs mijn werk voelt soms als hobby. Als ik lekker in de flow zit, is het vaak: ‘Is het alweer zo laat?’ En dan weet je dat je leuk werk hebt!” 

Jacco de Jong
Naast dat we geregeld cursussen en trainingen krijgen, leren we vooral heel veel van elkaar, want geen vraag is te gek.”

William Nagel
“Zelfs mijn werk voelt soms als hobby.
Als ik lekker in de flow zit, is het vaak: ‘Is het alweer zo laat?’ En dan weet je… dat je leuk werk hebt!” 

Ruben Visée
“Er heerst hier een fijne ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’-mentaliteit. Je kan hier zo bij iedereen binnenlopen voor een praatje of een geintje.”

Tom Jansen
“I
k ben volop bezig met werken én leren en dat bevalt me goed. Als ik klaar ben? Dan kijken we weer verder naar nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden!”

Copyright Duurzaam Opgewekt 2023